suomeksiIn Englishauf Deutsch
Puumalan lohi
Etusivu yritys Tuotteet Historia YhteystiedotIhanteellinen paikka uudelle, omalle yritykselle.

Historia

Hyvästi Myllylampi

Kun uusi idea oli ruvennut itämään, se ei antanut rauhaa, vaan ajoi pakkomielteenomaisesti eteenpäin. Harmaat aivosolut olivat tehneet vuosien kuluessa omaa hiljaista työtään, ja Eskon mieleen oli muotoutunut selkeä kuva tulevaisuuden laitostyypistä: Se olisi aidattu runsasvirtaiseen salmeen tai lahteen. Vesialueen tulisi olla niin laaja, että kalat voisivat uiskennella siinä esteettä. Näin kalojen liha pysyisi kiinteälaatuisena sekä vältettäisiin stressistä ja huonosta hygieniasta johtuvien tautien puhkeamista.

Ympäri Suomea ulottuvilla työ- ja vapaa-ajanmatkoilla alkoi kertyä karttoja auton sivutaskuihin ja hansikaslokeroon. Esko oli jo kartan perusteella oppinut etsimään lupaavia kohteita ja paikan päälle mentiin, jos vesialue vaikutti lupaavalta. Työ muistutti neulan etsimistä heinäsuovasta: moni lupaavalta vaikuttanut alue osoittautui lähemmin tarkasteltuna sopimattomaksi. Myös paikalliset omistussuhteet olivat usein esteenä kalalaitoksen perustamiselle.

Eräällä näistä matkoistaan 1970-luvun alussa Esko sattui törmäämään Puumalan elinkeinoasiamieheen. Kuullessaan, että Esko etsi paikkaa sopivalle kala-alan yritykselle, tämä alkoi houkutella kokenutta yrittäjää Puumalaan. Paikkakunnalla oli vastikään lopettanut toimintansa meijeri, joten paikalle olisi mahdollista perustaa kalanjalostuslaitos. Vaikkei Esko jalostuslaitosta etsinytkään, saattoi paikkakunnalla silti pyörähtää. Puumalaan saavuttuaan Esko löysi kartalta mielenkiintoisen paikan Vehkotaipaleen saariryhmässä. Hän havaitsi heti, että ryhmän kaksi saarta ja luoto muodostaisivat oivallisen kohteen panssaroidun verkkoaidan rakentamiselle. Lisäksi paikalla oli kova virtaus, koska kaikki pohjoisen Saimaan vedet puristuivat siinä alempana olevaan Osmonaskeleen kapeikkoon. Syvyyttäkin oli riittävästi, parhaimmillaan kahdeksan metriä ja kasvatusaitauksen pinta-alaksi saisi noin kolme hehtaaria. Saimaan vesi oli Puumalan seudulla tunnetusti puhdasta ja vähäravinteista - juuri sopivaa kirjolohelle. Mitä enemmän Esko paikkaa tutki, sitä mainiommalta se alkoi tuntua: Paikka oli ihanteellinen uudelle, omalle yritykselle.


Esko hagmanin tarina
sinnikästä etsintää
"tässä se on"
toiminta käynnistyy yskähdellen
raakaa työtä
käänteentekevä keksintö
kalamiehen paratiisi
kalankasvatustoimintaa kehittämässä
vieläkö sitä kerran...
puumala
hyvästi myllylampi
mitäs miehiä?
Vuosi haaveille
Että kalojako ruokakauppaan?
isältä pojille
kaikki puumalan puolesta
 

Puumalan Lohi Oy
Lohentie 117
52200 Puumala

puh. 015-468 1299
matkap. 040-590 7392

lohi (at) puumalanlohi.fi
www.puumalanlohi.fi
© 2008-16 Puumalan Lohi Oy Web design: TDM