suomeksiIn Englishauf Deutsch
Puumalan lohi
Etusivu yritys Tuotteet Historia YhteystiedotPuumala

Historia

Puumala

1970-luvulle huipentui hyvinvointivaltioidean kehitys. Koko sodanjälkeinen aika oli läntisessä maailmassa ollut ripeän kasvun leimaamaa. Yhä suuremmat väestömäärät pääsivät nauttimaan korkeasta elintasosta ja samalla paisuttivat valtion verotuloja. Ja valtio oli valmis käyttämään jatkuvasti kasvavia tulojaan kansansa hyväksi, rakennettiin sairaaloita ja kouluja, organisoitiin sosiaaliturvaa ja eläkejärjestelmiä, haluttiin koko väestö hyvinvoinnin piiriin kaupunkien nopeasti rakennettuihin betonilähiöihin. Vaikka Suomessa elettiin melko suljetussa ja säännöstellyssä taloudessa, oli jatkuvasti kasvava kulutus ainoa keino rahoittaa kaikki tämä sosiaalisesti hyväksi koettu kehitys. Niinpä kansa ei ainoastaan saanut kuluttaa, sen piti tehdä niin. Kansalla on oikeus puhtaiden vesien punakylkiseen loheen ja se on valmis maksamaan siitä ilman huonoa omaatuntoa.

Kultainen aika. Satoja vuosia ovat filosofit siitä haaveilleet ja poliittiset kiihkoilijat sitä vaatineet. Yhteiskunta, jossa kukaan ei kärsisi nälkää, kaikki saisivat koulutusta ja jossa maallista ja henkistä hyvinvointia voitaisiin antaa kaikille. Nyt siihen oltiin pääsemässä ainakin osassa maailmaa kapitalismin ja sosialismin kamppailun suurena synteesinä.

Sama vuosikymmen näki sitten myös tuon utopian ensimmäisen karille ajon. Energiakriisi iskee salakavalasti ja ennalta arvaamattomasti. Miten nuo öljymaat voivat iljetä vaatia tuotteestaan hintoja jotka ajavat koko teollisuusmaailman sekaisin? Herätys energian säästöön, luonnonsuojeluun ja teollisen yhteiskunnan haavoittuvuuden tajuamiseen on raju. Tästä kuitenkin vielä selvitään muokkaamalla unelmaa vain hieman. Kehitysoptimismi on niin lujasti sisäänrakennettu kaikkeen ajatteluun niin lännessä kuin idässäkin ettei sitä juuri aseteta kyseenalaiseksi.

Ennustajaeukon elämä ei tosin ollut helppoa silloinkaan, jossakin taivaanrannan kaartuvan sinen takana on tulossa mullistuksia joita oli vielä vaikea nähdä, reaalisosialismin romahdus, informaatioteknologian käsittämätön kehitys ja maailman vähäosaisten kasvava katkeruus.

1930-luvun hiljaisesta kylästä ja pölyisestä tiestä on tultu tavattoman kauas, jos ei fyysisesti niin henkisesti, tiedollisesti ja taidollisesti. Mitkä mahdollisuudet maailma nyt tarjoaakaan uudelle, kasvavalle sukupolvelle. Nousee päivä, laskee päivä, kiitää vuodet nuo. Vuosituhannen loppuun on vain kaksikymmentä vuotta.

- Mikko -

 


Esko hagmanin tarina
sinnikästä etsintää
"tässä se on"
toiminta käynnistyy yskähdellen
raakaa työtä
käänteentekevä keksintö
kalamiehen paratiisi
kalankasvatustoimintaa kehittämässä
vieläkö sitä kerran...
puumala
hyvästi myllylampi
mitäs miehiä?
Vuosi haaveille
Että kalojako ruokakauppaan?
isältä pojille
kaikki puumalan puolesta
 

Puumalan Lohi Oy
Lohentie 117
52200 Puumala

puh. 015-468 1299
matkap. 040-590 7392

lohi (at) puumalanlohi.fi
www.puumalanlohi.fi
© 2008-16 Puumalan Lohi Oy Web design: TDM