suomeksiIn Englishauf Deutsch
Puumalan lohi
Etusivu yritys Tuotteet Historia YhteystiedotSaaren pieni hirsimökki

Historia

Että kalojako ruokakauppaan?

Koska poikasmarkkinoilla oli ylitarjontaa jo ennestään, Esko päätti uudessa paikassa keskittyä teuraskalojen kasvatukseen. Valinta olikin onnistunut, sillä ruokakalan markkinat alkoivat vasta kehittyä, jopa niin, että tarjottaessa ensimmäistä satoa lähikaupunkien marketteihin kauppiaat tuumivat: "Ai kalaa pitäisi myydä sisällä kaupassa, sehän on torimyyjien tuote."

Yrityksen ensimmäiset asiakkaat olivat juuri torikauppiaita ja Etelä-Suomen kalatukkuja. Myös vähittäiskauppa reagoi nopeasti uuteen elintarvikkeeseen ja otti sen valikoimiinsa lähinnä kampanja- ja sisäänvetoartikkeliksi. Näinä ensimmäisinä vuosina "Puumalan punalihainen kirjolohi" saavutti legendaarisen maineensa kiinteälihaisena ja herkullisena tuotteena. Alussa kalaa jouduttiin itse kuljettamaan pitkienkin matkojen päähän. Eero-veli rahtasi kalaa Lahden elintarvikeliikkeisiin useita vuosia. Monet kaupunkilaiset tottuivat hyvään kirjoloheen Eeron kaupatessa kalaa kuluttajille myös suoraan torilla.

Ensimmäisen vuoden koeaika umpeutui, ja Puumalaan asettuminen sai lopullisen sinetin lasten muutettua vihdoin vanhempiensa luokse. Esko ja Eija olivat rakentaneet pesueelleen saareen pienen hirsimökin, johon kuusihenkinen perhe kävi taloksi. Joukon jatkoksi mökkiin ahtautuivat myös työmiehistä Turusen Markku ja Ilpo. Tessu-koira vei sekin oman tilansa. Mökkielämä jäi onneksi väliaikaiseksi: seuraavana vuonna -76 perhe pääsi uuden tiilitalon suojiin mantereelle.


Esko hagmanin tarina
sinnikästä etsintää
"tässä se on"
toiminta käynnistyy yskähdellen
raakaa työtä
käänteentekevä keksintö
kalamiehen paratiisi
kalankasvatustoimintaa kehittämässä
vieläkö sitä kerran...
puumala
hyvästi myllylampi
mitäs miehiä?
Vuosi haaveille
Että kalojako ruokakauppaan?
isältä pojille
kaikki puumalan puolesta
 

Puumalan Lohi Oy
Lohentie 117
52200 Puumala

puh. 015-468 1299
matkap. 040-590 7392

lohi (at) puumalanlohi.fi
www.puumalanlohi.fi
© 2008-16 Puumalan Lohi Oy Web design: TDM