suomeksiIn Englishauf Deutsch
Puumalan lohi
Etusivu yritys Tuotteet Historia Yhteystiedot
Historia

Kalankasvatustoimintaa kehittämässä

1960-luvun loppupuolisko oli voimakasta kasvuaikaa nuorelle elinkeinolle. Alan ainoana oppikirjana toimi Halmeen ja Orpanan "Lohenkasvattajan opas".

Koulutusta ei ollut, joten oppiminen tapahtui yrityksen ja erehdyksen metodilla. Saatu oppi oli näin usein karvas, mutta meni yleensä kerralla perille. Kantapään kautta oppinsa saaneena pioneerina Esko oli valmis neuvomaan alan uusia yrittäjiä. Aikaa kului myös kalastuskuntien illoissa istutusasioita neuvomassa. Työ ei jäänyt huomaamatta ja näin Esko valittiin vuonna -68 nuoren Suomen lohenkasvattajain liiton hallitukseen. Tässä luottamustoimessa hän toimi 1980-kuvun alkuun saakka.

Vuonna -67 pohjoiskarjalalaiset kalankasvattajat perustivat Suomen ensimmäisen kirjolohen jalostukseen keskittyvän yrityksen, Itälohi Oy:n. Myös Esko lähti mukaan hankkeeseen. Pian hän alkoi kuitenkin epäillä toiminnan järkevyyttä ja ainoaksi mahdollisuudeksi jäi vetäytyä yrityksestä. Puuhamiehinä olleet armeijan upseerit olivat epärealististen kuvitelmiensa innoittamina lähteneet vetämään toimintaa, johon ammattitaito ei riittänyt.

Tästä kertoo kirjassaan Kauno Peltoniemi:

"Ennen yrityksen perustamista ei huomioitu riittävästi raaka-aineen saantia ja markkinointimahdollisuuksia, jotka olisi tarkoin tutkittava ennen tuotantolaitoksen perustamista. Kuunnellessani avausjuhlassa mahtavaa torvisoittokunnan esitystä, tuli mieleeni tuo vanha sanonta, ettei pidä soitellen sotahan lähteä."

Eskon herkän bisnesvaiston ansiosta Karjalan Lohelle ei aiheutunut seikkailusta taloudellista tappiota hankkeen nopeasti kaaduttua.


Esko hagmanin tarina
sinnikästä etsintää
"tässä se on"
toiminta käynnistyy yskähdellen
raakaa työtä
käänteentekevä keksintö
kalamiehen paratiisi
kalankasvatustoimintaa kehittämässä
vielänkö sitä kerran...
puumala
hyvästi myllylampi
mitäs miehiä?
Vuosi haaveille
Että kalojako ruokakauppaan?
isältä pojille
kaikki puumalan puolesta
 

Puumalan Lohi Oy
Lohentie 117
52200 Puumala

puh. 015-468 1299
matkap. 040-590 7392

lohi (at) puumalanlohi.fi
www.puumalanlohi.fi
© 2008-16 Puumalan Lohi Oy Web design: TDM