suomeksiIn Englishauf Deutsch
Puumalan lohi
Etusivu yritys Tuotteet Historia YhteystiedotKevät -65:
Kalalaitoksen perustajia odotetaan paikkakunnalle. Eeva Hietala hämmentelee äitinsä Tildan kanssa mätiastiaa Hietalan keittiössä. Tilda toteaa lakonisesti: "Tuleekohan tästä mitään kalalaitosta"

Historia

Toiminta käynnistyy yskähdellen

Yritys kaipasi pääomaa, mutta aloitteleville yrityksille ei ollut saatavilla starttirahoja tai muita yritystukia. Alkoi epätoivoinen kierros pankinjohtajalta toiselle hattu kourassa. Rahoittajat eivät ymmärrettävästikään paljon uskoneet työkyvyttömän metsätyömiehen visioihin, ja Eskon olikin poistuttava monesta paikasta päänpudistusten saattelemana. Viimein löytyi kuitenkin yksi toisinajattelija: jokin sinnikkään lainanhakijan olemuksessa sai Joensuun Säästöpankin johtajan vakuuttumaan, että riskeeraus vielä kannattaisi. Niin heltisi pieni laina, jonka avulla välttämättömät alkuinvestoinnit voitiin tehdä ja varsinainen toiminta saattoi käynnistyä.

Koska Suomessa ollut vielä saatavilla kirjolohen mätiä, oli Esko jo talvella tilannut valmiiksi hedelmöitettyä mätiä Tanskasta. Mäti odotti siis kuoriutumistaan myllyn alakertaan perustetussa hautomossa, kun muuttajat saapuivat Tikkalaan. Heti alkuun ilmeni ongelmia, sillä kevät oli ollut kylmä ja mäti oli vaarassa jäätyä. Ensimmäisen kesän aikana tuli myös muita ongelmia vastaan: Vaasasta hankitut massiiviset muoviputket, joilla laitokselle johdettiin vesi Särkijärvestä, osoittautuivat yllättäen liian heikoiksi ja vedentulo uhkasi tyrehtyä. Putket toimittanut liike saatiin kovan painostuksen ansiosta toimittamaan keskellä yötä uudet putket, jotka ankaran työn jälkeen saatiin asennetuksi. Katastrofi oli vältetty hiuksenhienosti.


Esko hagmanin tarina
sinnikästä etsintää
"tässä se on"
toiminta käynnistyy yskähdellen
raakaa työtä
käänteentekevä keksintö
kalamiehen paratiisi
kalankasvatustoimintaa kehittämässä
vielänkö sitä kerran...
puumala
hyvästi myllylampi
mitäs miehiä?
Vuosi haaveille
Että kalojako ruokakauppaan?
isältä pojille
kaikki puumalan puolesta
 

Puumalan Lohi Oy
Lohentie 117
52200 Puumala

puh. 015-468 1299
matkap. 040-590 7392

lohi (at) puumalanlohi.fi
www.puumalanlohi.fi
© 2008-16 Puumalan Lohi Oy Web design: TDM